Morgen is het weer prinsjesdag en dan maakt het kabinet haar plannen zo als altijd bekend voor het komende jaar. Eerder werd al bekend gemaakt dat onze economie langzaam uit het dal komt, maar of de Nederlander dit zelf gaat merken in de portemonnee is wellicht te voorbarig gedacht. Van groot belang zijn ieder jaar de zorgverzekeringen en de daarbij horende premies. Feit is dat deze premies ieder jaar stijgen, goed te weten dat er door over te stappen vaak veel geld bespaard kan worden.

Overstappen van zorgverzekering

Door de toenemende populariteit van de zorgvergelijkers heeft 15% van de ondervraagden in een enquete aangegeven te zullen overstappen van zorgverzekeraar voor 2017. Veel meer mensen zijn zich er van bewust geworden hoe makkelijk het is om te switchen van aanbieder en zo veel geld op jaarbasis te besparen. Het is ieder jaar drukker op de websites van de vergelijkers. Er kan gekozen worden voor de hoogte van het eigen risico en wat men wel en niet in het pakket wil hebben. Zo kan veel bespaard worden en betaalt men niet voor diensten die zij niet gebruiken. Dit alles kan binnen een paar klikken geregeld worden en men verwacht dat er medio november als de zorgpremies bekend worden weer een ware run zal ontstaan door consumenten die op prijzenjacht gaan.

Zorgpremies stijgen flink in 2017

Zoals altijd lekt er informatie uit voordat het Prinsjesdag is en zo ook deze keer. Bronnen melden dat de premies volgend jaar met 114 euro per jaar gaan stijgen, wat neerkomt op 9,50 per maand meer. Ook het eigen risico gaat weer omhoog, naar maar liefst 405 euro. Redenen hiervoor zijn onder andere het feit dat werkgevers voorheen teveel voor de zorgverzekeringen hebben betaald. Daarnaast zullen er in 2017 meer diensten in het basispakket worden opgenomen waaronder bijvoorbeeld de wijkverpleging, wat ervoor zorgt dat de prijs wel moet stijgen.

Vrees voor nieuwe zorgverzekering

Ondanks dat vele consumenten weten van het bestaan van vele zorgvergelijkers neemt maar een zeer klein deel daadwerkelijk de stap om van aanbieder te wisselen. En dat is zonde want er valt tot wel honderden euro’s te besparen op jaarbasis. Er zijn de laatste jaren wel enorm veel van dit soort vergelijkingssites bijgekomen en dit heeft er toe geleid dat veel mensen niet weten welke sites ze kunnen vertrouwen. Het zijn immers niet zomaar wat gegevens die moeten worden verstrekt. Daarom is nu besloten dat deze sites een vergunning aan moeten aanvragen. Wat over zal blijven na 17 november zijn bijna alleen maar betrouwbare zorgvergelijkers waar men zonder zorgen op zoek kan gaan naar de voordeligste zorgverzekering voor het volgende jaar. En zo kan de Nederlandse consument ondanks de berichten over duurdere premies waarschijnlijk toch nog minder premie betalen aan zorg volgend jaar.

Het is niet meer mogelijk om te reageren.