Met een autoverzekering is de schade aan de eigen auto gedekt. Ook als er schade aan andermans voertuig is veroorzaakt, door de eigen auto, is deze schade gedekt. Binnen de Europese Unie is deze landen in alle landen verplicht. Daarbij wordt er niet gelet op de leeftijd van het voertuig. In Nederland is de autoverzekering geregeld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Welke dekking kan het best gekozen worden?

We kennen in Nederland drie verschillende soorten autoverzekeringen. Welke soort verzekering het beste bij de auto past, hangt onder anderen af van de leeftijd van de auto. De drie autoverzekeringen op een rijtje:

– WA (Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze is minimaal verplicht.)
– WA+ Beperkt Casco
– WA+ Volledig Casco (ook wel ‘all-risk verzekerd’ genoemd)

Welke factoren zijn bepalend voor een autoverzekering?

De hoogte van de premie hangt af van:

– Het gewicht van de auto;
– Het bouwjaar van de auto;
– De oorspronkelijke prijs van de auto;
– De dagwaarde van de auto;
– Het aantal kilometers dat zowel zakelijk als privé wordt gereden;
– Het aantal schadegevallen in het afgelopen jaar;
– De leeftijd van de verzekerde;
– De rijervaring van de verzekerde.

De Bonus/Malusregeling

Veel verzekeraars maken gebruik van een zogeheten ‘Bonus/Malusregeling’. Kortgezegd houdt deze regeling in dat verzekerden die weinig schade veroorzaken worden beloond in de vorm van korting. Bestuurders die daarentegen veel schade veroorzaken moeten die korting inleveren. Men noemt deze regeling ook vaak ‘de no-claimkorting’.

Soms wordt er schade buiten de verzekerde om veroorzaakt. Voor dit soort situaties hebben verschillende verzekeraars de ‘no-claimbeschermer’ in het leven geroepen. Er kan dan één schadegeval per jaar  gemeld worden, zonder dat dit gevolgen heeft voor de no-claimkorting.

De Bonus/Malus-ladder

De autoverzekeraar maakt gebruik van de Bonus/Malus-ladder. Wie hoog op de ladder staat, krijgt een hoge korting op zijn of haar autoverzekering. Zodra er een schadegeval wordt gemeld, krijgt de verzekerde een terugval op de ladder. De korting vermindert dan.

Soms is het beter om kleine schade niet te melden en de kosten ervan zelf te betalen. De positie op de ladder verandert dan namelijk niet. Het is een verstandig idee om de kosten af te wegen tegen de opgebouwde korting.